Att tänka på när du gör egna tackkort

  1. Försök att använda bilder som har bra kontrast och färger. Dåliga bilder ger alltid ett mindre bra resultat när du ska skriva ut dina tackkort på din skrivare eller beställa tryckning från ett tryckeri.
  2. När du gör om färgbilder till svartvita bilder måste du alltid justera ljushet och kontrast för att få ett bra resultat.
  3. Lita inte blint på vad du ser på din skärm. Färger på din skärm är sällan exakta. Oftast kan det skilja ganska mycket när du skriver ut dina tackkort på din skrivare jämför med hur kortet ser ut på din skärm. Speciellt gröna färger kan skilja ganska mycket. De ser oftast ljusare eller skarpare ut jämfört med utskriften.
  4. Läs dina texter extra noga. Kontrollera stavning och att texten är läsbar. Undvik extra små textstorlekar, speciellt om texten inte är svart och/eller på en färgad bakgrund. Snirkliga, tunna textstilar får absolut inte vara för små, då blir de nästan oläsliga. Helst ska flera personer korrekturläsa. Låt någon annan familjemedlem läsa texterna och ha synpunkter på innehåll och utformning. Du bör ha gott om tid när du korrekturläser, stressa inte, och läs flera gånger. Först koncentrerar du dig på rättstavning av orden utan att tänka på innehållet. Kontrollera svårstavade ord i en ordbok, t.ex. Svenska Akademiens ordlista. Andra gången läser du med uppmärksamheten koncentrerad på innehållet, på grammatiken, på tider, datum och platser.
  5. Använd ett fåtal eller bara ett typsnitt på samma sida och försök få ett bra radfall utan att avstava orden.
  6. Om du hittat en trevlig dikt, vers eller bild på webben som du tycker skulle passa för ditt tackkort – kontrollera att den får användas fritt. Maila gärna ägaren eller webbsajten och fråga om lov.
  7. Använd helst vitt papper för dina tackkort. Färgat papper kan vara effektfullt men färgbilder tryckta på färgat papper blir nästan aldrig bra eftersom pappersfärgen påverkar färgerna i bilden. Däremot fungerar det bra om man skriver ut en färgton på hela papperet samtidigt som man skriver ut bilden eftersom färgen under bilden tas bort vid utskriften.
  8. Ett annat effektfullt sätt är att kombinera en utskrift och en bild genom att beställa fotokopior i passande storlek (t.ex. 9×12cm för A6-kort) och fästa dessa med klister eller med fotohörn på sitt tackkort (t.ex. på vänster insida av kortet). Fördelarna är att det går åt mycket mindre toner/bläck när man inte har några bilder i utskriften och dessutom kan man använda alla typer av färgat eller mönstrat papper för sitt tackkort. Sen går det även utmärkt för mottagaren av kortet att ta loss fotografiet för att rama in det eller för att sätta det i ett fotoalbum.
Gör dina egna tackkort för bröllop